Guides | Hvorfor vælge leasing?

Hvorfor vælge leasing?

De senere år er leasing blevet et populært valg hos mange, og det er ikke uden grund.

Leasing rummer muligheder

Leasing rummer nemlig en række muligheder og kan være et fordelagtigt valg i adskillige sammenhænge.

Er du ny inden for leasing, kan det dog være en udfordring at få et overblik over de forskellige muligheder, der følger med forskellige typer af leasing.

Er du en af dem, der har svært ved at gennemskue, hvad der giver mest mening for dig – leasing eller køb af bil - så læs med herunder og få et overblik over fordele og ulemper ved leasing.

 

Hvad er leasing, og hvordan fungerer det?

Når du vælger at lease frem for at købe en bil, betyder det i al sin enkelhed, at du køber brugsretten til bilen . Idet du indgår en leasingaftale, får du overdraget brugsretten til bilen i den aftale periode, og du betaler i den forbindelse en førstegangsydelse – også kaldet udbetaling - som er leasingfirmaets sikkerhed i løbet af leasingperioden (der er dog ikke tale om et depositum, og du får således ikke førstegangsydelsen retur ved leasingperiodens ophør).

Du skal desuden betale en månedlig ydelse gennem hele leasingperioden, som – ligesom førstegangsydelsen – afhænger af flere faktorer, blandt andet hvilken bil du leaser, samt hvor mange km du kører årligt, hvis det drejer sig om operationel leasing

Ved operationel leasing skal du blot aflevere bilen tilbage ved leasingperiodens ophør, hvorved den ikke længere er dit ansvar.


Ved finansiel leasing, som er en mere fri og fleksibel leasingform, er det dog dit ansvar at sælge bilen videre ved leasingperiodens ophør.

3 vigtige punkter i din leasingaftale

I forbindelse med udformningen af en leasingaftale er der særligt 3 vigtige begreber, du skal være opmærksom på, nemlig:

  • Førstegangsydelse (udbetaling)
  • Månedlig ydelse
  • Restværdi (restværdien er dog primært vigtig i forbindelse med finansiel leasing)

 

Beløbet, du skal betale, i forbindelse med førstegangsydelsen og den månedlige ydelse varierer og afhænger af en række faktorer, herunder valg af bil m.m., men generelt er det vigtigt at have for øje, at hverken førstegangsydelse eller månedlig ydelse skal være for lav - særligt når det gælder finansiel leasing.

En for lav førstegangsydelse og månedlig ydelse kan nemlig resultere i en uhensigtsmæssig høj restværdi, hvilket kan betyde en dyr efterregning for dig. Udformningen af den endelige leasingaftale afhænger naturligvis af den enkelte situation, og du har selv mulighed for at påvirke, hvordan lige præcis din leasingaftale skal tage sig ud.

Kontakt en konsulent

Hvorfor vælge leasing?

Om leasing kan betale sig, kommer an på den pågældende situation. Der er uden tvivl en række fordele at hente, når du vælger at lease, men for at få det mest optimale ud af leasing, er det vigtigt, at du sætter dig ind i dit personlige kørselsbehov, så det bliver klart, hvad du har behov for.

Vælger du den populære leasingform, operationel leasing (også kaldet privatleasing), er det f.eks. vigtigt, at du på forhånd kan forudsige dit kørselsbehov for en længere periode relativt præcist, så du ikke overskrider den kørselsbegrænsning, som typisk er en del af leasingaftalen. Overskrider du kørselsbegrænsningen, betyder det nemlig en ekstraregning.

Leasing versus køb

Hvor vidt det bedst kan betale sig for dig at lease eller købe en bil, afhænger af en række forskellige faktorer. Leasing og køb afskiller sig nemlig på en række forskellige måder, men som udgangspunkt kan man sige, at det typisk er en fordel af lease, hvis du hyppigt udskifter din bil.

Med leasing kan du udskifte din bil f.eks. hvert andet eller tredje år, uden at det er forbundet med enorme omkostninger; ved leasing undgår du nemlig at skulle lægge en stor udbetaling som ved køb, og på den måde kan du få en ny bil at køre i, uden at det betyder, at du skal tage et stort banklån.

Som regel tager det nogle år at betale af på bilen i forbindelse med køb, og i den tid mister bilen uundgåeligt også noget værdi. En central faktor, som adskiller køb og leasing er desuden, at registreringsafgiften ved leasing er markant lavere sammenlignet med registreringsafgiften på en ny bil, du køber.

Har du ikke planer om at udskifte din bil inden for nærmeste fremtid, og er du mest tilpas med at være ’herre i eget hus’ så at sige, er køb derimod nok et mere oplagt valg for dig.

 

Fordele og ulemper ved leasing

Når du skal tage stilling til, hvorvidt du skal vælge leasing frem for køb, er det også vigtigt at tage højde for de forskellige leasingtyper. Der er f.eks. en række forskellige fordele og ulemper ved operationel og finansiel leasing, som du med fordel kan tage op til overvejelse.

 

Fordele ved operationel leasing

En central fordel ved operationel leasing er, at det giver dig den ultimative økonomiske tryghed. Vælger du operationel leasing, er du nemlig på forhånd bekendt med samtlige omkostninger forbundet med din leasingaftale; alt er inkluderet, det gælder også service og vedligeholdelse, og leasingfirmaet har desuden ansvaret, hvis noget udstyr skulle gå i stykker.

Du kan således have fuldstændig ro i hovedet gennem hele din leasingperiode, og du skal heller ikke bekymre dig om restværdien ved leasingperiodens ophør – den hæfter leasingfirmaet for, og du skal blot aflevere bilen tilbage uden at forholde dig til videresalg af bilen. Med operationel leasing får du således komplet budgetsikkerhed, og der er ingen ukendte variable at bekymre sig om.

Operationel leasing gør det således også nemt for dig at udskifte din bil til en ny model uden uoverskuelige omkostninger.

 
Læs mere om operationel leasing

 

Ulemper ved operationel leasing

Den økonomiske tryghed, der følger med operationel leasing, betyder dog også, at den leasingkontrakt, der indgås, er relativt ufleksibel – f.eks. indebærer den ofte en kørselsbegrænsning, hvorfor det er fordelagtigt at have overblik over sine fremtidige kørselsvaner i forbindelse med operationel leasing, eftersom en overskridelse af kørselsbegrænsningen kommer til at koste ekstra.

Fordele ved finansiel leasing

Har du behov for en vis grad af frihed og fleksibilitet i forbindelse med din leasing, er finansiel leasing nok at foretrække frem for operationel leasing. Finansiel leasing minder i høj grad om at købe en bil på afbetaling, og du får i højere grad selvbestemmelse over bilen end ved operationel leasing. F.eks. indebærer finansiel leasing ikke en kørselsbegrænsning, hvorfor denne leasingform er fordelagtig for dig, der ikke kan forudse dit kørselsbehov i leasingperioden.

Læs mere om finansiel leasing

 

Ulemper ved finansiel leasing

Den øgede frihed i forbindelse med finansiel leasing betyder dog også, at du selv har ansvar for service og vedligeholdelse af bilen. Økonomisk set er finansiel leasing også mere risikofyldt end operationel leasing, hvilket i høj grad hænger sammen med, at du selv har ansvar for at købe bilen fri eller finde en ny køber ved leasingaftalens ophør, og du hæfter således selv for eventuelle værditab på bilen.

Vil du blive klogere på, om leasing er det rette for dig? Tøv ikke med at kontakte en leasingkonsulent på tlf. 86 99 99 99

 
 

Kontakt
Vil du vide mere
Ring til os
Vi sidder altid klar til at hjælpe dig. Få personlig vejledning igennem vores chat.
Skriv til os
Vi sidder altid klar til at hjælpe dig. Få personlig vejledning igennem vores chat.