Guides | Hvad er scrapværdi ved leasing?

Hvad er scrapværdi ved leasing?

Er du nybegynder, når det kommer til leasingverdenen? Så er du sikkert stødt på et par uforståelige fagtermer undervejs.

Selvom det kan være svært

Synes du det kan være svært helt at gennemskue leasing-sproget, er det ikke desto mindre vigtigt, at få overblik over, hvad termerne dækker over, så du ved, hvad du går ind til, når du indgår en leasingaftale.

Et term, du ikke kan undgå at stifte bekendtskab med i din udforskning af leasingverdenen, er "scrapværdi" (også kaldet restværdi) – læs med herunder og bliver klogere på, hvad det dækker over.

Hvad er scrapværdi ved leasing?

Scrapværdien henviser til det beløb, som den leasede bil er værd ved leasingperiodens ophør. Da scrapværdien fastlægges i forbindelse med udformningen af leasingkontrakten før selve leasingperioden, kan man ikke regne fuldstændigt med, at scrapværdien faktisk vil svare til bilens værdi efter leasingperiodens afslutning – der kan jo typisk gå 12 måneder eller mere fra leasingperiodens start til dens ophør.

Er scrapværdien ikke realistisk sat kan det have negative konsekvenser for dig, og det kan i sidste ende koste dig dyrt – derfor er det afgørende, at du har fokus på scrapværdien allerede i forbindelse med udformningen af din leasingaftale.


Hvorfor er scrapværdi vigtig at være opmærksom på?

Helt kort fortalt er en lav scrapværdi at foretrække. Er scrapværdien for høj, går det nemlig udover din pengepung, når leasingperioden ophører. Da scrapværdien jo dækker over det beløb, som den leasede bil skal sælges for efter endt leasing, er det vigtigt, at beløbet ikke er for højt sat – er det tilfældet, skal du nemlig betale differencen mellem scrapværdien og den reelle salgspris.

 

Det betyder, at hvis scrapværdien på den leasede bil er sat til 175.000 kr. inklusiv moms, men den kun sælges til 150.000kr, hæfter du for de 25.000 kr. + moms. I sidste ende kan det således ende med et økonomisk tab for dig, og der er derfor god grund til, at du forholder dig til scrapværdien i forbindelse med udformningen af leasingaftalen. Så minimerer du risikoen for ubehagelige overraskelser i forbindelse med leasing.

For at finde ud af, om scrapværdien er realistisk, kan du med fordel sammenligne med priser på biler magen til din. En metode til at fastlægge scrapværdien kan desuden være at regne med f.eks. 15- 20% tab i værdi pr. år, men det er selvfølgelig umuligt at regne med 100% sikkerhed, og variere fr bil til bil.  Netop fordi det er umuligt at forudse forhandlingsprisen ved leasingperiodens ophør helt nøjagtigt, er en god tommelfingerregel altså, at en lavere scrapværdi er at foretrække frem for en højere scrapværdi.

 

Scrapværdi ift. operationel og finansiel leasing

Betydningen af scrapværdien afhænger i øvrigt af, hvilken type leasing, du vælger; ved operationel leasing behøver du nemlig overhovedet ikke at bekymre dig om scrapværdien, eftersom det er leasingfirmaet, som står inde for scrapværdien, når leasingperioden ophører.

 

Ved finansiel leasing er det derimod dig, der hæfter for scrapværdien, ligesom du som regel også selv skal stå for videresalg af bilen, når leasingperioden er ovre.

 

Der er dog en række fordele ved finansiel leasing, såsom større frihed og fleksibilitet, hvorfor finansiel leasing for mange er et fordelagtigt valg. Idet du hæfter for scrapværdien er der dog desto større grund til at sørge for vedligehold og service i løbet af leasingperioden, så den leasede bil ikke mister uhensigtsmæssigt meget værdi. For at optimere muligheden for at kunne sælge den leasede bil videre til scrapværdien kan det desuden være smart at vælge et klassisk bilmærke med stor efterspørgsel, ligesom det ofte også er en fordel at vælge en neutral farve på bilen. Det allervigtigste er dog, at du forholder dig til scrapværdien, inden du indgår en leasingaftale om finansiel leasing – det er din bedste sikring mod ubehagelige overraskelser i form af uventede omkostninger.

Kontakt
Vil du vide mere
Ring til os
Vi sidder altid klar til at hjælpe dig. Få personlig vejledning igennem vores chat.
Skriv til os
Vi sidder altid klar til at hjælpe dig. Få personlig vejledning igennem vores chat.